Abhorrence: Megalohydrothalassophobic (ep)

Het Finse Death metal combo Abhorrence ontstond ergens in 1989 en hield het reeds in 1990 voor bekeken. Hun nalatenschap was een demo en een ep. In 2012 werd al hun opnames uitgebracht op een compilatie-album. Meteen ook het startsein om er opnieuw voor te gaan. Met de originele line-up – uitgezonderd drummer Waltteri Väyrynen die er pas sinds 2016 bij is – werd uiteindelijk dit vijf tracks tellende schijfje opgenomen, nadat er vorig jaar ook reeds een live album op de markt werd gebracht. Abhorrence staat voor rauwe, brutale death metal waar de heren sporadisch wat elementen doom, black metal en psychedelica in mengen. Zo opent ‘Intro The Mesh’ deze ep met een vrij mysterieuze sound waar vooral psychedelica in doorklinkt. Samen met een gesproken tekst zorgt het voor een ongemakkelijk gevoel. Daarna gaan de heren écht van start met ‘Anthem For The Anthropocene’, een death metal track met rauwe vocalen die stevig en krachtig over je heen rolt met krachtige drumpatronen, stuwende basslijnen en donkere uitgebraakte riffs. Het tempo zakt voor ‘The Four Billion Year Dream’ zodat je, zeker tijdens het begin van het nummer, bij een doom metal band waant: dit is log, sloom maar uiterst heavy. Langzaam wint het nummer aan tempo zonder aan dreigende kracht te verliezen. ‘Hyperobject Beneath The Waves’ schiet dan weer heel furieus en gedreven uit de startblokken, waarna het tempo toch iets wordt gedrukt en het brutale geluid van het gezelschap nog eens extra in de verf wordt gezet. Het vijftal eindigt met ‘The End Has Already Heppened’ waar opnieuw mysterieuze klanken voor een ongemakkelijk gevoel zorgen en waar psychedelica duidelijk de boventoon voert. Naar onze smaak de minste track op dit schijfje. Toch bewijst Abhorrence met deze ep dat we hen niet uit het oog mogen verliezen dat ze zo’n achtentwintig jaar na hun eerste opstart nog steeds bestaansrecht hebben.

Luc Ghyselen (72)

Svart Records

Tracklist: 1. Intro The Mesh 2. Anthem For The Anthropocene 3. The Four Billion Year Dream 4. Hyperobject Beneath The Waves 5. The End Has Already Happened

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *