The Filaments: Look To The Skies

The Filaments is een Britse punkrock groep die in 2001 het levenslicht zag. Men wekte heel wat opzien met debuut ‘Skull And Trombones’ en opvolger ‘What’s Next’, maar de verhuis naar Amerika van zanger Jon Fawkes in 2005 zette de band op non-actief, een paar occasionele concerten niet meegeteld. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en ergens rond 2010 herformeerde de groep. Deze ‘Look To The Skies’ is ondertussen al album nummer vier. De groep speelt punkrock met een hele hoop invloeden: Oi, ska, hardcore, psychobilly, …. De band herbergt ook een blazerssectie, dus de afwisseling is ook gegarandeerd. De nummers zijn vooral politiek en sociaal geladen. Hoewel Jon Fawkes een ruige stem heeft, komt daar vaak veel gevoel in door, bijvoorbeeld op ‘Look To The Skies’ en ‘Living In The Crosshairs’. Naar onze mening blinkt dit vooral uit in ‘Ask No Favors’ waar de emotie hoogtij viert en alle verscheidene invloeden samenkomen om een topnummer te vormen. Voor degenen die het liever wat dansbaar houden zijn nummers als ‘Ripp Off World’ en ‘Underdogs’ met een grote dosis ska ideaal. Pogoën kan je dan doen met stampers als ‘Fuck The Alt-Right’, ‘Tread Carefully’ en ‘No Men To Parade’. Na een aantal luisterbeurten blijven de nummers dan ook vrolijk in je hoofd rondjes draaien, zoals het een goed punkrockalbum betaamt. Wereldschokkend is ‘Look To The Skies’ niet, maar The Filaments hebben allesbehalve een kemel geschoten.

Levi De Luycker (80)

Pirate Press Records

Tracklist: 1. Fuck The Alt-Right 2. Look To The Skies 3. Rip-Off World 4. No Men To Parade 5. Living In The Crosshairs 6. Underdogs 7. Tread Carefully 8. Ask No Favors 9. All We’ve Ever Known 10. The Verge 11. Killing Machine

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *