Free From Sin: II

Het Zweedse Free From Sin debuteerde albumsgewijs dan toch in 2015 met een titelloos debuut. Nu, drie jaar, later is de band klaar met de opvolger dat ze heel simpelweg omgedoopt hebben tot ‘II’. Het album opent met een intro, ‘Pandemonium’, die eigenlijk nog niet echt prijs heeft waarvoor Free From Sin nu precies staat. Pas vanaf ‘Face Of Christ’ toont de band zijn ware gezicht. Verwacht je aan krachtige en stevige melodic rock in het verlengde van bands als Deep Purple en Rainbow, maar dan net iets krachtiger. Het is vooral het geluid van de keyboards die doet vergelijken met de twee eerder genoemde bands. Riffs komen eigenlijk uit het zwaardere heavy metal geweld – zo doet het riffwerk van ‘The Unholy’ vooral denken aan Dio – en ook de vocalen neigen meer naar heavy metal door hun dreigende en duistere uitstraling. De gitaarsolo’s worden dan weer heel melodieus en meestal zelfs heel inventief gebracht zodat melodic (heavy) metal misschien de juiste omschrijving is van de sound van deze Free From Sin. Verder valt de mooie opbouw van de nummers zelf op, de spitsvondige kleine accenten die de band gebruikt om je aandacht echt wel vast te houden, de bijzonder knap gearrangeerde vocalen en de sublieme basis die bass en drums uittekenen om de overige muzikanten te laten schitteren. Met andere woorden: ben je liefhebber van melodic (heavy) metal, geef dan deze ‘II’ van Free From Sin een kans. Ik beloof je dan tal van uren luisterplezier, want je zal nog ettelijke keren terug grijpen naar dit schijfje.

Luc Ghyselen (82)

Pride & Joy Music PJM 11213

Tracklist: 1. Pandemonium 2. Faces Of Christ 3. Mr. Blakk 4. God Made Me Hate 5. Devil’s Mule 6. Break And Burn 7. The Unholy 8. Borderline 9. Deceiver 10. Gabriel 11. Worldvictim

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *