The Heretic Order: Evil Rising

‘Evil Rising’ is het tweede album van het Britse viertal The Heretic Order dat traditionele heavy metal brengt met een heel occulte inslag. Zelf noemen ze Black Sabbath, Judas Priest en Mercyful Fate als belangrijkste invloeden en vooral die laatste naam komt geregeld door mijn gedachten alsik deze ‘Evil Rising’ beluister. Verwacht je niet aan de vocale capaciteiten van King Diamond (zo blijven die erg hoge screams hier volledig achterwege) terwijl ook de overige vocalen best wel anders klinken daar Lord Ragnar een totaal ander, maar daarom niet minder expressief, stem timbre heeft. Op tekstueel vlak haalt dit viertal inspiratie uit tal van legendes gaande van het verhaal over Vlad III of de macabre doodsstrijd van Gilles de Rais, of over de verhalen van wat er eventueel na de dood zou kunnen zijn, … Misschien is The Heretic Order het best te vergelijken met hun landgenoten van Hell. Ik zie in ieder geval hele taferelen voor mijn oog ontrollen die ook op een podium tot stand kunnen komen tijdens shows van Hell, Mercyful Fate of King Diamond. Wie dus een van deze drie bands, of alle drie, tot zijn of haar favorieten rekent, mag zich ook deze ‘Evil Rising’ van The Heretic Order blindelings aanschaffen. Voor alle anderen: The Heretic Order brengt traditionele heavy metal die zowel aanstekelijkheid als kracht uitademt zonder melodie te vergeten en daar een donker, duister occult cachet aan mee geeft. Twaalf nummers lang – je kan daar dus gerust opener ‘Prelude’ in meetellen, daar dit echt wel een erg geslaagde intro is die je meteen op het puntje van je stoel doet belanden – zorgt dit viertal voor een schitterende muzikale reis waar de aandacht nergens verslapt. Superbe vocalen, schitterende gitaarsolo’s, krachtige riffs, doeltreffende drumsalvo’s en pompende basslijnen maken allemaal deel uit van het geheel. Meteen levert The Heretic Order, zonder echt vernieuwend te zijn, een uitstekend album af in zijn genre.

Luc Ghyselen (90)

Massacre Records MASCD 1033

Tracklist: 1. Prelude 2. Evil Rising 3. Unholy War 4. Hate Is Born 5. Omens 6. Mortification Of The Flesh 7. Under The Cross Of Pain 8. Straight Down (To Hell) 9. The Mask 10. The Forest Of The Impaled 11. The Scourge Of God 12. Visions

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *