The Mystery Of The Bulgarian Voices Featuring Lisa Gerard: BooCheeMish

Voor zij die enkel metal of rock beluisteren, wend u weg of stel u open voor iets compleet anders dan wat je tot op heden beluisterde. The Mystery of The Bulgarian Voices is wereld muziek zoals je ze maar zelden hoort. Het verhaal begint in 1975 als wijlen Marcel Cellier na een trip door Bulgarije in vervoering geraakt door een optreden van het Bulgaarse staatskoor en besluit op eigen initiatief een plaat met de gezangen van dit koor uit te brengen. De kleine oplage verkoopt al heel snel uit en verdwijnt in de anonimiteit der geschiedenis. Niettemin sluimert ze verder via de bewonderaars. Één bewonderaar is Ivo Watts-Russell, oprichter en eigenaar van 4AD. Ivo besluit de plaat heruit te brengen via 4AD met artwork van 23 Envelope. De 4AD fans lopen wild van deze rerelease en de basis is gevestigd. Nog een tweede compilatie wordt uitgebracht, eigenlijk gewoon een heruitgave van Volume 2 op het label van Marcel Cellier. De derde compilatie ziet het daglicht in 1989 op het label van Marcel Cellier, maar wordt niet in een 4AD-versie vertaald. Er verschijnt nog een vierde volume op les Disques Cellier in 1998, maar daarna wordt het stil rond het Bulgaarse mysterie. Marcel overlijdt in 2013 en Ivo Watts-Russell is dan al lang niet meer actief in de muziekwereld. Men zou denken dat het verhaal daarmee af is, maar dat is buiten de fans gerekend. De geschiedenis herhaalt zich, want één van die fans, Martin Koller, oprichter van Prophecy Records, ontving een roeping om het verhaal verder te zetten. Martin Koller is een straffe gast, gezien de output van Prophecy Records en de esthetiek van de releases op Prophecy Records. En dus wist Martin Lisa Gerard ervan te overtuigen om aan het project mee te werken en werd besloten een live opname te registreren inclusief bijdrages van Lisa Gerard. Voor zij die Lisa Gerard niet kennen: Mevrouw Gerard is de frontvrouw van het legendarische Dead Can Dance en doet zelfs een nachtegaal blozen. Het resultaat van de samenwerking is het album ‘BooCheeMish’. Over het album kan ik kort zijn. Het ligt in het verlengde van de overige vier volumes, maar de mystiek blijft intact. Dit is pure luistermuziek om te chillen, een remedie om de ziel te versterken. Marcel zou trots geweest zijn, zeker als hij de verschillende versies en het artwork zou zien. Schitterend materiaal in alle opzichten.

Frederik Blieck (90)

Prophecy Productions PRO 228

Tracklist: 1. Mome Malenko 2. Pora Sotunda Featuring Lisa Gerrard 3. Rano Ranila 4. Mani Yanni Featuring Lisa Gerrard 5. Yove 6. Sluntse 7. Unison Featuring Lisa Gerrard 8. Zableyalo Agne 9. Tropanitsa 10. Ganka 11. Shanday Ya Featuring Lisa Gerrard 12. Stanka

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *