Firtan: Okeanos

Het Duitse Firtan zet zijn opmars naar meer bekendheid buiten de eigen landsgrenzen verder met deze ‘Okeanos’, het tweede full-album van het kwartet. Firtan ontstond in 2010 en kiest voor een beklijvende mix van black metal en pagan metal die hier en daar wat doorspekt wordt met atmosferische accenten en wat ambient. Een hele mond vol dus maar het werkt wel degelijk. Getuige daarvan zijn de eerder verschenen ep’s – ‘Wogen Der Trauer’ (2013) en ‘Innenwelt’ (2016) – en hun debuutalbum, ‘Niedergang’, uit 2014. Het zorgde in ieder geval ook voor plaatsen op de affiches van tal van bekende festivals als Summer Breeze en Metaldays en tournees als support act voor o.a. Equilibrium, Rotting Christ en Finsterforst om het maar bij die te houden. ‘Okeanos’ is dus hun volgende stap. Het album telt zes lang uitgesponnen tracks die samen goed zijn voor zo’n veertig intense minuten luisterplezier die meestal uiterst krachtig en agressief over je heen denderen, maar soms ook heel gevoelig en rustig kunnen zijn, zodat er duidelijk rustpauzes en heel wat variatie in hun sound sluipt. Een van de langere rustpunten is het instrumentale ‘Purper’, maar ook in de overige tracks worden zo’n fragmenten in verwerkt. Tijdens de zware, black metal stukken – die echt wel het leeuwendeel vormen – hoor je ook de stevige, diepe vocalen die diep op je inhakken door het bijtende effect dat de Duitse taal zowiezo uitstraalt, maar ook het feit dat de heren kiezen voor teksten waar de wanhoop van af druipt (Nietzsche en Lovecraft vormen de inspiratie bronnen). Met ‘Okeanos’ zou Firtan toch een mooie stap vooruit moeten kunnen zetten. Wij duimen er in ieder geval voor.

Luc Ghyselen (78)

AOP Records

Tracklist: 1. Seegang 2. Tag Verweil 3. Nacht Verweil 4. Purpur 5. Uferlos 6. Siebente, Letzte Einsamkeit

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *