MelodicRockFest Scandinavia (1)

MelodicRockFest Scandinavia, dag 1 – 31/05/2018 – Malmö, Sweden

Malmö, het ligt niet bepaald achter de hoek, maar komende van België is het in elk geval een stuk toegankelijker dan de vorige edities die in USA of Australië doorgingen. Het is niet zo evident om een festival te bezoeken dat 1000 km verderop ligt, maar de line-up voor MelodicRockFest was in die mate goed, dat het mij meer dan de moeite loonde om plannen te maken voor wat, achteraf gezien, een melodieus hoogtepunt zou worden van 2018.

Er boden zich tal van bands aan, de ene meer gekend dan de andere. Reden voor mij waren vooral de headliners Treat, FM en Dare, maar ook Alyson Avenue en Eden’s Curse trokken me over de streep. De onbekenden zijn altijd een reden om mijn vriend, “Youtube”, te raadplegen en die kon me enkele beelden bezorgen, zodat ik wist dat er geen enkele slechte band ten tonele zou komen. Zelden voor een festival, maar het bleek wel zo. En als de gevestigde waarden nu nog konden bevestigen, zou het hek helemaal van de dam zijn.

Vliegen naar Kopenhagen en dan de trein naar Malmö. Hotel op wandelafstand van station en de festivallocatie, het leek haast onmogelijk: zelden alles zo goed en vlot geregeld gekregen.

Als fotograaf mocht ik ook de VIP bands fotograferen en die openden telkens de festivaldagen. Deze gingen in een kleinere zaal door voor een geselecteerd VIP publiek. De sfeer is zodoende een pak intiemer maar daarom niet minder intens.

Dag 1, donderdag 31 mei:

13u30: Bad Habit (VIP only)

Openers van dienst waren Bad Habit, afkomstig uit Malmö zelf. Ze zijn trouwens niet de enigen van Malmö die hun aantreden zouden maken op dit festival, wat de grote muzikale troeven van deze prachtige stad nog maar eens in de kijker zetten. Ze bestaan al sinds 1986 maar hebben de laatste tijd wat op stand-by gestaan. Bad Habit was voor de gelegenheid even terug voor een unieke akoestische set. Ze klonken erg fris en konden het circa vijftig-koppige publiek opwarmen in een speciale VIP ruimte, alsof dat nog nodig zou zijn met de bijna dertig graden. Op de setlist konden we zien dat ze nummers uit diverse albums brachten, zoals ‘Atmosphere’, ‘Above And Beyond’, ‘Adult Orientation’ en ‘After Hours’. De eerste verrassing was meteen geslaagd.

Setlist: ‘I Wanna Be The One’ / ‘I Don’t Want You’ / ‘A Lot To Learn’ / ‘Shine Your Light On Me’ / ‘Love Will Find A Way’ / ‘Above And Beyond’ / ‘Girl’ / ‘I Don’t Want To Say Goodbye’ / ‘Rowena’ / ‘Rainbow’ / ‘Who’s Crying Now’.

Bad Habit / Grand Slam

BadHabit (1)
BadHabit (2)
BadHabit (3)
BadHabit (4)
GrandSlam (3)
GrandSlam (5)
GrandSlam (6)
GrandSlam (7)
GrandSlam (8)
GrandSlam (9)
GrandSlam (12)
GrandSlam (13)
GrandSlam (17)
GrandSlam (19)

14u30: Grand Slam

Eerste band op het grote podium is Grand Slam. Ze zijn sinds 2012 al zo’n zes jaar actief in de melodic rock scène en ook afkomstig van Malmö. Alhoewel de heren slechts weinig actie toonden op podium, brachten ze wel een ferme set nummers die indruk maakten. Een zevental nummers gingen voorbij en daar konden toch al een half gevulde zaal van genieten. Bassist Henrik “Henge” Hansson, met vijf snarige bass, zorgde samen met drummer (en naamgenoot) Andy Swaniz voor een solide groovy basis. Maar het mag gezegd worden dat zanger (alweer naamgenoot) Andy Sinner de show steelt met zijn vocaal bereik. Gitarist Andreas Gullstrand bracht wel wat muzikale dynamiek en toen ook vertelt werd dat hij de komende dagen nog in een andere band als leadgitarist zou aantreden, konden we daar enkel naar uitkijken. Achteraf bleek dat Creye te zijn. In de setlist bleef vooral ‘Take Me Higher’ hangen als erg goed nummer.

Setlist: ‘Light Up The Sky’ / ‘Rock My World’ / ‘One Way To Heaven’ / ‘Don’t Leave’ / ‘Face’ / ‘Take Me Higher’ / ‘Waiting For Tomorrow’

Line-up: Andy Sinner (lead vocals), Andreas Gullstrand (gitaar, keyboards, vocals), Andy Swaniz (drums) en Henrik “Henge” Hansson (bass)

15u35: Colorstone

Als derde band uit Malmö kwamen de heren van Colorstone op het podium. Hun muziek is een stuk meer bluesy gericht maar blijft binnen de lijntjes van hard rock. Spijtig genoeg overkwam gitarist Frederik Bergengren wat problemen waardoor zijn solo even de mist in ging. Het blijft techniek en dat kan altijd verkeerd lopen, maar als er een moment is waarop je het niet wil voorhebben is wanneer je live bezig bent. Ook deze band was iets statig op podium maar stond ook gelukkig muzikaal vrij sterk. Naarmate de setlist vorderde verbeterde de band, hadden meer fun en straalden dit naar het publiek. Keyboardspeler Tommy Falk vertelde nog dat, wie zijn foto’s online zet met de hashtag #colorstonelive enige reactie van de band mocht verwachten.

Setlist: ‘Silverspoon’ / ‘Breakdown’ / ‘Bad Blood’ / ‘Pictures’ / ‘Don’t Just D’ / ‘Blame’ / ‘Best Of’ / ‘Gotto H’ / ‘Remember’ / ‘Freedom’

Line-up: Fredrik Bergengren (gitaar, keyboards, vocals), Johan Dahlström (lead vocals), Olle Nilsson (drums, percussion, vocals) en Tommy Falk (keyboards, vocals).

Colorstone / Midnight City

Colorstone (6)
Colorstone (8)
Colorstone (9)
Colorstone (11)
Colorstone (12)
Colorstone (13)
Colorstone (14)
Colorstone (16)
Colorstone (21)
Colorstone (22)
MidniteCity (1)
MidniteCity (3)
MidniteCity (4)
MidniteCity (7)
MidniteCity (8)
MidniteCity (12)
MidniteCity (13)
MidniteCity (15)
MidniteCity (19)
MidniteCity (21)

16u50: Midnite City

Midnite City is afkomstig van Nottingham en dus de eerste internationale verschijning op dit festival. Ze brengen iets meer sleaze gerichte rock, die ze zelf omschrijven als “timeless, melodic rock / hair metal”. De band bestaat slechts van 2017 toen Tigertailz frontman Rob Wylde zijn vriend Pete Newdeck (drummer van Eden’s Curse) contacteerde om enkele nummers te produceren. Dat ze de klappen van de zweep al gewoon waren, bleek uit hun dynamisch podiumgebruik. Zanger Rob Wylde was erg interactief met zijn publiek. Toen hij hen vroeg wie hun debuutalbum al in huis had, stak prompt half de zaal hun hand op. Echter, Rob kon dit niet geloven en zei dat je dit kon kopen in de merchandise stand. Niet alleen de vocalist maar gans de band stond opvallend te bewegen op het podium, maar ook de snarenplukkers wisten van aanpakken, waardoor enkele toffe samenspelletjes tussen zang / bass / gitarist ontstonden. De heren slaagden er zelfs in om live een power ballade te brengen die zijn effect niet gemist heeft. Midnite City is een band die er echt voor gaat en dat kon je live maar al te goed merken.

Setlist: ‘Intro’ / ‘Last Beat Of My Heart’ / ‘Ghosts Of My Old Friends’ / ‘I Just Can’t Take It’ / ‘Nothings Like Losing You’ / ‘One Step Away’ / ‘Think About You’ / ‘Everything You Meant To Me’ / ‘Can’t Wait For The Nights’ / ‘Summer Of Our Lives’

Line-up: Rob Wylde (lead vocals), Pete Newdeck (drums, vocals), Miles Meakin (gitaar), Shawn Charvette (keyboards, vocals) en Josh “Tabbie” Williams (bass, vocals).

18u05: Grand Design

Ook Grand Design is een Zweedse melodic rockband met eighties invloeden. Ze bestaan al sinds 2006 en hebben in hun geluid enkele raakvlakken met Def Leppard. Zanger Pelle Saether was tijdens zijn podiummoment soms erg enthousiast dat hij zijn statief naar het publiek richtte om mee te zingen. Zo voelde ik de onderste pootjes van zijn statief door mijn haren vliegen en ben er met andere woorden met de schrik vanaf gekomen. De charismatische zanger kwam erg krachtig over en had zijn publiek goed in handen, al waren zijn bindteksten vaak enkel in het Zweeds en gingen voor velen onverstaanbaar verloren. De krachtige muziek vloeide van het podium en de vingervlugge gitaarsolo’s van Janne Stark en Dennis gingen er als zoete broodjes in. Het geluid is een ander paar mouwen, want de solo’s gingen gedeeltelijk verloren in de rest van de muziek. Onder andere ‘Face It’ bleef hangen. De mannen hadden er duidelijk zin in en smeten zich helemaal. Opmerkelijk is dat de lichtshow meer en meer invloed krijgt en een deel van het geheel wordt.

Setlist: ‘Get Up And Love Someone’ / ‘U Got Me Good’ / ‘Viva La Paradise’ / ‘Don’t XX Me Out’ / ’10 Outa 10′ / ‘Air It Out’ / ‘Face It’ / ‘Rawken Rock Heart Attack’ / ‘Let’s Rawk The Nite’

Line-up: Pelle Saether (vocals), Janne Stark (gitaar), Dennis Vestman (gitaar), Stefan Westerlund (bass) en Joakim Jonsson (drums).

Grand Design / One Desire

GrandDesign (5)
GrandDesign (6)
GrandDesign (7)
GrandDesign (8)
GrandDesign (9)
GrandDesign (11)
GrandDesign (12)
GrandDesign (13)
GrandDesign (17)
GrandDesign (21)
OneDesire (1)
OneDesire (3)
OneDesire (5)
OneDesire (6)
OneDesire (10)
OneDesire (12)
OneDesire (14)
OneDesire (15)
OneDesire (16)
OneDesire (20)

19u20: One Desire

Een van de redenen om naar dit festival over te komen, was One Desire. Ik heb deze band recent leren kennen voor hun fantastisch debuutalbum en was weggeblazen. Hun live performance in de Biebob op 4 mei vorig jaar in het voorprogramma van Eclipse was al even opmerkzaam. De heren hebben slechts een album uitgebracht maar konden vertellen dat de opvolger op komst was. Dat deze band duidelijk goed in de markt ligt, was ook aan het aantal fotografen in de pit te zien want die was goed gevuld. Tussen de nummers sprak zanger André Linman vaak Fins, maar ook Engels. Dat laatste was een stuk makkelijker om zich tot een breed publiek te richten. Bassist Jonas Kuhlberg speelde op een speciale Dingwall bas, waarvan de frets eigenaardig genoeg schuin lopen. Wie de keyboardspeler van dienst was kon ik niet achterhalen, maar die kerel had niet veel geluk: ze hadden hem een beetje verstopt op het podium achter een dubbele klankkast met versterker op. Moeilijk om goed in beeld te krijgen. Maar dat kon de passie op het podium niet deren. Het ene muzikale hoogstandje na het andere werd afgevuurd en al gauw stond de tent in vuur en vlam. Het dak ging eraf met ‘Hurt’ en ‘Whenever I’m Dreaming’, waar iedereen luidkeels meezong. Afsluiten deden ze met het krachtige ‘Buried Alive’, waarna ze een oorverdovend applaus kregen. André was echt onder de indruk en zei dat dit publiek “the best crowd ever” was die ze in hun carrière al gehad hebben.

Setlist: ‘Hurt’ / ‘Turn Back Time’ / ‘Apologize’ / ‘Love Injection’ / ‘This Is Where The Heartbreak Begins’ / ‘ Whenever I’m Dreaming’ / ‘Falling Apart’ / ‘Do You Believe’ / ‘Buried Alive’

Line-up: André Linman (vocals, gitaar), Jonas Kuhlberg (bass), Jimmy Westerlund (gitaar), Ossi Sivula (drums) en ??? (keyboards).

20u35: Melodic Rock Fest Allstar Band

Wie of wat de Melodic Rock Fest Allstar Band zou worden, werd tot kort voor het festival geheim gehouden. Hieronder kan je een lijstje terugvinden met wie hier aan mee werkten. Bij deze dus een sterke selectie muzikanten. De nummers die ze zouden spelen waren niet de minste en bleken door Dr AOR Johan Nylén samengesteld te zijn. Omdat de muzikanten op podium telkens afgewisseld werden, mochten de fotografen gans de set foto’s maken in plaats van de traditionele eerste drie nummers. Jim zette toch een erg indrukwekkende prestatie neer met zijn zang / gitaarmoment ‘Only One Woman’. De intieme sfeer die hij bracht kon duidelijk meerdere harten raken. Voor de rest was het een leuke verrassing van telkens goed gebrachte nummers in een ander jasje.

Setlist: ‘I’m A Believer’ (Giant) / ‘Burning Heart’ (Survivor) / ‘Separate Ways’ (Journey) met John Parker / ‘Dreams’ (Van Halen) met John Parker / ‘Does It Feel Like Love’ (Signal) / ‘You Wouldn’t Know Love’ (Michael Bolton) / ‘Missing You’ (John Waite) met Jim Jidhed / ‘Glorious’ (Jim Jidhed solo) / ‘Only One Woman’ (Alien) enkel Jim Jidhed met gitaar / ‘Satisfied’ (Richard Marx) / ‘Straight To Your Heart’ (Bad English)

Line-up: Zanger Jim Jidhed (Alien, die de zaterdag ook een VIP optreden geeft), zanger / gitarist Philip Lindstrand (Cruzh & Find Me), gitarist Ludde Törner (Reach & Swedish Idol), bassist Andreas Passmark (W.E.T & Work Of Art), keyboardspeler Jona Tee (H.E.A.T) en drummers Herman Furin (Work of Art) en John Parker (Talon).

Melodic Rock Fest Allstar Band / Treat

MelodicRockFestAllstarBand (3)
MelodicRockFestAllstarBand (7)
MelodicRockFestAllstarBand (10)
MelodicRockFestAllstarBand (12)
MelodicRockFestAllstarBand (17)
MelodicRockFestAllstarBand (18)
MelodicRockFestAllstarBand (20)
MelodicRockFestAllstarBand (21)
MelodicRockFestAllstarBand (25)
MelodicRockFestAllstarBand (29)
Treat (5)
Treat (8)
Treat (9)
Treat (10)
Treat (12)
Treat (16)
Treat (18)
Treat (22)
Treat (26)
Treat (27)

21u55: Treat

Laatste publiekstrekker van de avond was headliner Treat. Zanger Robert Ernlund, die er al van 1981 bij is, geeft altijd een onzekere indruk als hij op het podium staat. Nochtans was hij erg beweeglijk, interactief en beschikt de man over vocale capaciteiten om “U” tegen te zeggen. Bassist Pontus Egberg, die nog maar een tweetal jaar geleden de band vervoegde, stond erg dynamisch op het podium. Tijdens een rug-aan-rug-standje met gitarist Anders Wikström bleken plots zijn gitaarverbinding en in-ears niet meer te werken. Het gitaargedeelte kon gefikst worden, echter de oortjes bleven parten spelen. Ook drummer Jamie Borger miste zijn kans niet om zich in de kijker te spelen. Er was veel interactie maar spijtig genoeg was dit meestal in het Zweeds (of dat dacht ik toch). Het publiek zong de nummers vaak mee en de sfeer rees ten top. Er werden vaak nummers na elkaar zonder bindtekst gespeeld, wat de sfeer erin hield. Wat wel opviel was dat de klank een pak luider stond dan de vorige bands en wellicht was dat omdat ze een eigen geluidman mee hadden. Met ‘Ready To Rock’ ging het dak eraf want iedereen was aan het zingen en dansen. Ook ‘Conspiracy’ en de medley met onder andere ‘World Of Promises’ waren zo’n meganummers.

Setlist: ‘Ghost Of Graceland’ / ‘Better The Devil You Know’ / ‘Nonstop Madness’ / ‘Ready For The Taking’ / ‘Papertiger’ / ‘We Own The Night’ / ‘Love Stroke’ / Medley met ‘Sole Survivor’, ‘You’re The One I Want’, ‘Take Me on Your Wings’, ‘Best Of Me’, ‘Dancing On The Edge’ en ‘Outlaw’ / ‘Roar’ / ‘Get You On The Run’ / ‘Conspiracy’ / ‘Skies Of Mongolia’ / ‘World Of Promises’

Line-up: Anders “Gary” Wikström (gitaar, vocals), Robert Ernlund (lead vocals), Jamie Borger (drums, vocals), Patrick “Green” Appelgren (keyboards, vocals) en Pontus Egberg (bass, vocals)

Met dank aan Micko Twedberg.

Tekst en foto’s: Andy Maelstaf.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *