Spell Of Dark: Journey Into The Depths Of Winter

Spell Of Dark is een Russische band opgericht in 2009. Met al twee full albums en een ep op hun palmares, brengt de band nu opnieuw een ep uit met vier nummers. Hun muziek situeert zich in de sferen van atmosferische black metal en ambient. Gezien het aanbod van Russische metalbands nu ook niet zo groot is was ik wel eens benieuwd naar wat deze mannen uit Novosibirsk (waar dit ook moge wezen) ons ten gehore zouden brengen. Welnu, dat mag er best wezen, meer zelfs ‘Journey Into The Depths Of Winter’ is één van de betere albums die ik al gehoord heb in dit (sub)genre. ‘The Breathe of Cold Silence’ begint met een behoorlijk snelle, maar wel melodieuze portie black metal om dan over te gaan in een meer slepend ritme. De zang kan men best omschrijven als een geschreeuw in de verte, afgewisseld met een vertellend, verhalend ritme. Maar de sterkte van dit nummer is de prima zweverige melodie. ‘Frozen Land And Horizons’ begint met rustig pianogetokkel, al snel begeleid met melancholisch geschreeuw en de onvermijdelijke, schorre vertelstem. Opnieuw is hier het zeer mooie slepende, kabbelende ritme te horen. ‘Light Of Winter’ begint zweverig met fluisterende zang begeleid door mooi toetsenspel. Hier is de gitaar duidelijk het ondergeschikte instrument: mooi, erg mooi. Het vierde nummer gaat in die trend verder. Spell Of Dark is ten zeerste aan te raden voor fans van ambient, atmosferische black metal en zelfs wat post rock. Het aandeel black metal is hier eerder klein te noemen: de zin voor melodie, zweverige en ingetogen ritmes primeren hier duidelijk boven het snelle gitaargeweld. Een zeer aangename verrassing, deze Russen want ze brengen echt wel zeer mooie luistermuziek.

Bart Verlinde (85)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. The Breathe Of Cold Silence 2. Frozen Lands And Horizons 3. Light Of Winter 4. The World Of Unearthly Dreams

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *