Vanhelga: Fredagsmys

Het Zweedse Vanhelga (Zweeds voor “ontheiligen”, “ongewijd”, “heidens”) doet geen belletjes rinkelen bij MUSIKA. Nochtans is deze black metal band al sinds 2001 actief en brengen de heren vanaf hun eerste demo uit 2009 met de regelmaat van de klok nieuw werk op de markt. Zo is deze ‘Fredagsmys’ hun vijfde full-album en zorgden de heren ook reeds voor vijf ep’s en drie split’s. Mastermind “145188” (gitaar, vocals) is er reeds bij van het prille begin en laat zich op dit album bijstaan door D. Franzén (drums), J. Ejnarsson (gitaar, backing vocals) en R. Jönsson (bass). Elf tracks telt het nieuwste schijfje die je meevoeren op een donkere reis doorheen de zielenroerselen van de heren door middel van teksten over haat, zelfmoord en melancholie. Muzikaal blijven de heren eerder mooi tussen de afgebakende lijnen van het black metal genre kleuren: zware, duivelse drumpatronen, harde en ruige vocalen in een voor mij althans niet te vertalen taal die brutaal tot agressief klinken, donkere en dreigende riffs die meedogenloos op je worden afgevuurd in stevig en krachtig klinkende songstructuren. In dit donkere geheel worden wel af en toe lichtgevende breaks gemaakt die dan in schril contrast staan met het meestal dreigende en duistere geheel. Ter afwisseling maken ook rustiger, melancholische stukken hun opwachting zodat er toch heel wat variatie te horen is op deze ‘Fredagsmys’. Een heel mooi voorbeeld van die contrasten vormen het rustige, melancholische ‘Ensam mot alla’ en het krachtige, dreigende en in snel tempo over je heen beukende ‘Förpassad till misär’. Maar of dit volstaat om op te vallen in de overvolle (black) metal wereld betwijfel ik wel. Ik geloof dat Vanhelga met dit nieuwe album opnieuw de liefhebbers zullen bereiken die de band reeds op hun radar hebben staan. Toch zou ik, zeker de liefhebbers van black metal, aanraden om dit schijfje aan een luisterbeurt te onderwerpen, al zijn de krijsende vocalen tijdens ‘Keep The Window Closed’ er dan weer teveel aan naar mijn smaak.

Luc Ghyselen (75)

Osmose Productions OPCD 349

Tracklist: 1. Sömnparalys 2. Psykotisk självinsikt 3. Varde mörker 4. Ensam mot alla 5. Förpassad till misär 6. Två blir ett 7. Keep The Window Closed 8. RIP (Relationship in Pieces) 9. Feels like Breathing in Sulfur 10. You Are Temporary 11. Fredagsmys

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *