Dimmu Borgir: Eonian

Toegegeven, met het oudere werk van Dimmu Borgir ben ik niet zo bekend. Immers, black metal was en is nog steeds niet echt mijn ding. Maar de laatste tijd ben ik wel van atmopsherische black metal gaan houden en vind ik soms in symphonische black metal ook mijn gading. Mijn interesse voor Dimmu Borgir werd gewekt door hun komst naar Alcatraz en door de lovende kritieken van hun nieuw album. Bovendien is deze Noorse band een begrip in metal land en was het voor de fans zeven jaar wachten op een nieuw album. Na de eerste twee nummers, ‘The Unveiling’ en ‘Interdimensional Summit’ was ik al “verkocht”. Schitterende muziek, zeer symfonisch, melodieus, mooie koorzangen, zeker geen pure black metal maar zelfs zeer toegankelijk voor niet black metal fans. En met een fantastische productie door Jens Borgren, een naam als een klok in het Scandinavisch metallandschap. ‘Aetheric’ gaat verder op dit elan met een zeer aanstekelijke riff. Hier wordt de muziek al ietwat ruwer. Het magistrale ‘Council Of Wolves And Snakes’ is het beste nummer van dit album: geniale ritmeveranderingen, schorre zang gecombineerd met mooie koorzang, melodieus en toch bij momenten behoorlijk agressief. De oudere fans zullen genieten van ‘The Empyrean Phoenix’ en ‘Lightbringer’. ‘I Am Sovereign’ is dan het meest bombastische nummer van deze schijf en doet soms wat aan Epica denken. Alle andere nummers halen ook weer een prima niveau waardoor Dimmu Borgir een album uitbrengt die in menig “top tien jaarlijstje” zal verschijnen. Dit is geen black metal meer, en sommige oude fans zullen hiervoor mogelijks rouwen maar ‘Eonian’ is gewoonweg sublieme muziek gemaakt door vakmannen die hun muziek verder willen ontplooien en groeien als band. Welnu na zeven jaar stilte heeft Dimmu Borgir een super comeback gemaakt. Ben zeer benieuwd naar hun show op Alcatraz want deze band heeft ook een prima live reputatie.

Bart Verlinde (95)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. The Unveiling 2. Interdimensional Summit 3. Ætheric 4. Council Of Wolves And Snakes 5. The Empyrean Phoenix 6. Lightbringer 7. I Am Sovereign 8. Archaic Correspondence 9. Alpha Aeon Omega 10. Rite of Passage

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *