Harnessing The Universe: Harnessing The Universe

Het Canadese Harnessing The Universe bracht dit album reeds in 2015 uit, maar het was tot nu wachten op een release in onze contreien. Harnessing The Universe wist me te verassen met een unieke mengeling van stijlen: zelf doet het album mij nog het meest denken aan psychedlische rock uit de 70’s (denk Pink Floyd) met een flinke injectie van invloeden van Tool en Mastodon met hun dreunende riffs. Op de website van de heren staat te lezen dat ze muziek willen maken die interessant is, maar daarom niet perfect en dat laat zich blijken: Harnessing The Universe is een album dat zich het best laat luisteren in een geheel zoals de betere conceptalbums. Alleen dat is al een verademing in deze tijd waar muziek vaak heel hapklaar lijkt te blijken om na een paar luisterbeurten al vergeten te zijn. Openen doet het album met ‘Spirit Guides’. De track heeft een cleane Tool-achtige riff die de atmosfeer van het nummer opbouwt, de percussie en synths vullen dit perfect aan. De lead heeft dan weer wat weg van Pink Floyd. Wanneer het nummer losbarst is er een muur van fuzz te horen die dan weer sterk doet terugdenken op het betere werk van de oude Sabbath. De cleane zangmelodie wordt dan ook aangevuld met het rauwere schreeuwwerk in de mix. Dat is een hele mondvol en een miriade aan verschillende stijlen, maar dat is wat de songs doorheen het album doen: ze laten zich niet tot een behaald hokje vastpinnen en laten een breed scala van invloeden zien. De zang en lyrics zijn ook coherent en passen bij de muziek met teksten die ook nog wat aan de verbeelding over laten. Diezelfde zang is meteen ook een van de mindere punten van het album voor mij: het timbre en de pure zangkwaliteit waren minder mijn ding. ‘Orb’ is wat mij betreft een van de nummers die er het meest bovenuit springt. Het nummer leunt enorm dicht aan bij de betere old-school progressieve rock: een slepende atmosferische intro die veel wegheeft van een uit de handen gelopen jam-sessie van de bandleden om dan de distortion volledig open te draaien en verder te grooven met geweldige riffs. Harnessing The Universe wist mij in positieve zin te verrassen met hun album: alle fans van psychedelische prog-rock die bij momenten heerlijk scheurt kunnen met dit album geen miskoop in huis halen.

Nathan Mussche (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Spirit Guides 2. Open Air 3. More Then Gold 4. Beyond The Bright 5. Magic Forest 6. Catas 7. Ever Ilusive 8. Harnessing The Universe 9. Moons Gone Down 10. Orb

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *