Fantasy Opus: The Last Dream

Fantasy Opus is een Portugees gezelschap dat sinds 1999 hun mix van progressive metal en power metal aan de wereld probeert op te dringen. Niet dat het gezelschap echt productief is, want dit leverde tot op heden een drie tracks tellende titelloze demo (2001) op en één full-album (‘Beyond Ethernity’ (2009)). Al kan dit natuurlijk ook liggen aan de wijzigingen in de line-up. Met ‘The last Dream’ zijn nu dus toe aan hun tweede full-album dat elf nummers telt en goed is voor iets meer dan zeventig minuten muzikaal vertier. Muzikaal is dit dik in orde, precies zoals je mag verwachten in het genre: superstrak fundament met donderende drumpatronen en pulserende basslijnen die ervoor zorgen dat gitaarwerk, toetsen en vocalen kunnen schitteren, een fantastisch aanbod aan tempo– en ritmewisselingen, krachtige vocalen die geregeld mooi worden ondersteund door koorzang. Kortom, alles wat je als liefhebber van het (sub)genre maar wil horen. Wel heb ik wat moeite als de lead vocalen de hogere regionen opzoeken, want dat lijkt me niet de sterkte van Leonel Silva. Voor de rest eigenlijk niets dan lof voor deze Fantasy Opus waar ik vooral wordt bekoord door de vingervlugge, vaak inventieve gitaarsolo’s van Marcos Carvalho, het enige overgebleven lid van de originele line-up. Niet alle verrassende wendingen zijn even gelsaagd te noemen, maar het leeuwendeel werkt wel, al blijft het steeds een moeilijke opgave om iemand meer dan een uur lang te boeien, en ook bij dit werkstuk van Fantasy Opus verslapt de aandacht wel eens. Maar over het algemeen gezien kan ik me wel vinden met een stukje tekst uit de promo folder die dit album begeleid: “for fans of Symphony X and Angra with splashes of Dream Theater …” en daar kan ik me bijzonder goed in vinden. Hopelijk is dit niet het laatste wat we van de heren te horen krijgen en moeten we ook geen negen jaar wachten op een opvolger van deze ‘The Last Dream’.

Luc Ghyselen (90)

Pure Steel Publishing PSPCD 018

Tracklist: 1. Ritual Of Blood 2. Heaven Denied 3. Chosen Ones 4. Lust 5. Conquer The Seas 6. Black Angels 7. Every Scar Tells A Story 8. Perfect Storm 9. Oceans 10. Realm Of The Mighty Gods 11. King Of The Dead Total

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *