Grimner: Vanadrottning

Ik ben wel fan van folk metal maar van Grimner had ik nog niet gehoord en nochtans bestaat deze Zweedse band al sedert 2008. Bizar dat ‘Vanadrottning’ pas hun derde full album is. Maar “who cares”: het is een superleuk album geworden. Echt een “feel good” album. Van goede folk metal wordt iedereen vrolijk en begin je spontaan mee te deinen met de aanstekelijke muziek en moet je je inhouden om niet de benen te zwieren. Het openingsnummer en titeltrack ‘Vanadrottning’ begint zwierig en de energie knalt vrolijk door de boxen: up tempo, Viking metal met een stevige scheut folk. Vooral de fluit is manifest aanwezig. En dat is voor de rest van het album zo. ‘Fallen Jaette’ begint met een zeer toffe riedel om dan meer naar metal te neigen met snelle maar goede riffs. De samenzang geeft hier iets Noords aan: super nummer in dit genre. Goh, er staan eigenlijk geen slechte nummers op. Het beluisteren van deze cd is één groot Viking feest. Deze band moet live echt super ambiance zijn. Hun muziek bezit alle nodige ingrediënten voor goede Viking / folk metal: stevige metal, een grote dosis folk met dito instrumenten, grunts afgewisseld met cleane zang en samenzang, maar vooral zeer leuke, speelse melodieën die door de combinatie met het steviger werk nooit melig klinken. Terwijl Wardruna de mystiek van de oude Vikings schitterend weergeeft, heb je bij Grimner het gevoel op een Vikingfeest terecht gekomen te zijn bij het vieren van een gewonnen veldslag of verovering. Sommigen vinden Viking / folk metal maar niks maar dit is mijn inziens volledig onterecht. Grimner zit muzikaal echt wel goed in elkaar en levert met ‘Vanadrottning’ een “feestelijk” album af.

Bart Verlinde (88)

Despotz Records

Tracklist: 1. Vanadrottning 2. Avundas hennes ungdom 3. En fallen jätte 4. Kvällningssång 5. En vilja av järn 6. Fafnersbane 7. Vårt blod, våra liv 8. Dödens dans 9. Ägers salar 10. Sången om grimner 11. Freja vakar

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *