Vallendusk: Fortress Of Primal Grace

Metal uit Indonesië: ja, het kan dus echt wel. Vallendusk is daar het voorbeeld van. De band zag het levenslicht in 2011, zorgde eerder voor een ep en reeds twee full-albums die telkens lovende kritieken kreeg. Nu is het huidige kwartet – Rizky (vocals), Mithos (lead gitar), Danang Sugianto (rhythm gitar) en Derick Prawira (drums) – klaar om hun derde werkstuk aan de wereld voor te stellen. Het viertal kreeg “hulp” van Chad die instond voor de basslijnen. Vallendusk puur bestempelen als (atmospheric) black metal is de heren onrecht aandoen, want er komen ook passages langs die je met gemak in het vakje melodic death metal kan onderbrengen, maar ook invloeden uit doom, folk en ambient worden aangewend om hun sound te creëren. Dit zorgt op deze ‘Fortress Of primal Grace’ voor zeven lang uitgesponnen tracks die geen enkel ogenblik vervelen dankzij de talrijke variaties in tempo, ritme en stijlinvloeden. Maar wat voor ingrediënten de heren in hun songs verwerken: melodie blijft een belangrijke factor. Daarnaast kan je ook de adjectieven krachtig, dreigend, beklijvend en zelfs aanstekelijk gaan gebruiken om de sound te omschrijven. Rauwe en ruwe vocalen ronden het geheel op passende wijze af. In ‘Coronation’ duiken zowat halfweg ook wat cleane vocalen en zelfs samenzang op. Opnieuw een extra accent die de veelzijdigheid van dit album typeert. Echt vernieuwend kan je dit natuurlijk niet noemen, maar wat de heren hier aan een blinkend schijfje hebben toevertrouwd mag gerust naast tal van groten uit de eerder genoemde (sub)genres geplaatst worden. Geen van de zeven tracks valt immers door de mand. Integendeel, keer op keer weet het gezelschap ons te bekoren met inventieve wendingen en stijlarrangementen zonder hun black metal roots te verloochenen. Wij zijn alvast onder de indruk en denken dan ook dat Vallendusk, met een beetje geluk, zou moeten kunnen doorstoten naar de top van het (sub)genre met deze ‘Fortress Of Primal Grace’. Een aanrader!

Luc Ghyselen (90)

Northern Silence Productions NSP 162

Tracklist: 1. The Presences 2. In Reverie 3. Coronation 4. At The Heart Of The Storm 5. Eons 6. Higher Ground 7. The Shield

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *