Cradle Of Filth, Trix.

Cradle Of Filth, Support: Moonspell – 01/03/2018 – Trix, Antwerpen.

Op de eerste “lentedag” van dit jaar konden liefhebbers van gothic metal naar de Antwerpse muziektempel Trix afzakken voor twee toppers in het (sub)genre. Ondanks het uiterst koude weer en de gure oostenwind was de Trix toch vrij goed gevuld.

Het Portugese Moonspell mocht de aftrap geven en de heren openden meteen heel beklijvend en toch wat mysterieus. Het gezelschap zorgde vooral voor nummers uit het hun vorig jaar uitgebrachte werkstuk ‘1755’ (Napalm Records, NPR 725), een concept album rond de immense aardbeving die in 1755 het Portugese Lissabon teisterde. Vooral frontman / vocalist Fernando Ribeiro trekt de aandacht naar zich toe met het gebruik van wat extra attributen. Zo is hij de eerste die tijdens de intro die het podium betreed zwaaiend met een “oude” stormlamp zoals die in de scheepvaart gebruikt werd. Wat later zet hij een toch wel speciaal masker op. Hoe dan ook, Moonspell levert een energieke en gedreven set van ongeveer een uur af die liefhebbers van gothic metal en dark wave best weten te appreciëren, al zie je toch dat het overgrote deel van de aanwezigen hier is voor Cradle Of Filth.

Moonspell / Cradle Of Filth

Moonspell (1)
Moonspell (2)
Moonspell (3)
Moonspell (4)
Moonspell (5)
Moonspell (6)
Moonspell (7)
Moonspell (8)
Moonspell (9)
Moonspell (10)
Moonspell (11)
CradleOfFilth (1)
CradleOfFilth (2)
CradleOfFilth (3)
CradleOfFilth (4)
CradleOfFilth (5)
CradleOfFilth (6)
CradleOfFilth (7)
CradleOfFilth (8)
CradleOfFilth (9)
CradleOfFilth (10)
CradleOfFilth (11)
CradleOfFilth (12)
CradleOfFilth (13)

Na een ombouw pauze van zo’n half uur, mag Cradle Of Filth zijn duivels ontbinden. Dit Britse gezelschap werd in 1991 opgestart en heeft met frontman / vocalist Dani Filth nog slechts een overgebleven lid van de originele line-up in de rangen lopen. Maar hij is dan ook nog steeds het echte uithangbord van dit zestal dat oorspronkelijk als death metal band van start ging, om dan geleidelijk via een omweg als symphonic black metal band te evolueren tot hun hedendaagse geluid dat je het best kan omschrijven als extreme gothic metal. Het gezelschap heeft er duidelijk zin in: beide gitaristen en de bassist lopen van links naar rechts over het podium en stralen een theatrale persoonlijkheid uit, onderwijl zorgend voor krachtige en meeslepende riffs en perfect gedoseerde solo’s. Toetseniste en vocaliste Lindsay Schoolcraft schittert met prachtige hemelse vocalen en perfecte uitgebalanceerde interventies op toetsen, terwijl drummer Marthus de perfecte fundaties aangeeft met zijn drumwerk. Nog steeds zit die laatste wat afgeschermd achter een scherm van plexiglas. Extra visuele attracties zijn er in de vorm van stevige rookkolomen. Maar Dani Filth blijft de man waar alles rondom heen draait: zijn vocalen worden zoals steeds gekenmerkt met die hoge screams die ervoor zorgen dat je zijn stem uit de duizenden herkent. Het heeft een nadeel: je houdt ervan of je verafschuwt het. In ieder geval zorgde Cradle Of Filth voor zeven kwartier entertainment die door een goed gevulde Trix immens werd gesmaakt.

We kunnen dan ook besluiten dat fans van (extreme) gothic metal best met een heel goed gevoel huiswaarts zijn gereden na de knappe live settings van zowel Moonspell als Cradle Of Filth en zodoende de koude avond een tijdlang uit hun gedachten konden bannen.

Met dank aan Mona Miluski (Napalm Records).

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *