Angantyr: Ulykke

Het Deense Angantyr, het project van ene Ynleborgaz, ging in 1997 nog van start als synthesizer / ambient project, maar toen de allereerste demo er was in 1998 hoorde je pure rauwe black metal klanken. Dit is op deze ‘Ulykke’, het vijfde full-album ondertussen, niet anders. Angantyr ramt je hier zeven lang uitgesponnen stukken rauwe, agressieve black metal in je keel die samen goed zijn voor een klein uurtje aan baldadig geweld met rauwe en ruwe vocalen. Het geheel is een aaneenschakeling van snelheidsduivels die je meenemen op een helse trip in de denkwereld van Ynleborgaz. Het tempo mag je als verschroeiend omschrijven zodat de drumsalvo’s en blastbeats je om de oren slaan. Riffs volgen dit ondankbare tempo – let op: er komen heus wel ritme en tempo-veranderingen aan bod maar zelfs de term mid-tempo zou ik hier nergens gebruiken. Waarover de man het heeft tijdens zijn rauw en ruw uitgespuwde vocalen, kan ik echt niet achterhalen en dat komt niet enkel omdat ik snars begrijp van zijn moedertaal. Maar hé, een kniesoor die daarover klaagt, daar stem en wervelende zwartgeblakerde muzikale ideeën samen een immens overdonderend geheel vormen die liefhebbers van black metal moeiteloos zou moeten kunnen overtuigen. Uitschieters zitten er niet echt tussen, mindere tracks al zeker niet.

Luc Ghyselen (80)

Northern Silence Productions NSP 158

Tracklist: 1. Ulykke Er Dit Navn 2. Visdoms Virke 3. Krageben 4. Træl Af Tomme Ord 5. Falbudt Og Forrådt 6. På Sin Moders Grav 7. Råddenskab I Sortenmuld

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *