Belenos: Best Of Live – 22nd Anniversary

Het Franse Belenos, wat de god van de zon en warmtebronnen om ziektes te genezen was bij de Kelten, mocht vorig jaar tweeëntwintig kaarsjes uitblazen. Dit black metal gezelschap rond de figuur van Loïc Cellier deed dit aan de hand van dit live in de studio opgenomen album. Twaalf tracks die een overzicht vormen van de muzikale nalatenschap die deze band al op de markt bracht, worden hier in een lichtjes aangepast jasje gegoten zodat je meteen kan gaan inschatten waar de band precies voor staat. En dat is gemakkelijk onder woorden te brengen: snoeiharde, meestal op en snel tempo gebrachte black metal songs met teksten die de waarden van de Keltische heidenen roemt, maar ook de natuur bezingt en vereert. Niets vernieuwends of spectaculairs dus, maar wel goed gebracht met mooie afwisselingen tussen de zwartgeblakerde beukende stukken en de meer rustige fragmenten die voor tegengewicht zorgen. Iedere track die je hier dus te horen krijgt kan je wel op een andere release van Belenos terugvinden. Het oudste nummer, ‘Le Déluge’, dateert van 1996 en is te vinden op de demo ‘Notre Amour Eternal’, terwijl de meest recente nummers, ‘D’an Usved’ en ‘Armorika’, te vinden zijn op het meest recente full-album ‘Kornog’ uit 2016. Een mooi carrière overzicht dus en hoogstwaarschijnlijk ook de nummers die je tegenwoordig kan verwachten tijdens hun live concerten. ‘Fureur Celtique’ is het nummer dat me het meest bevalt dankzij de korte fragmenten soepele koorzang die hierin opduiken naast de uiterst rauwe en ruw vocalen van Loïc en zodoende wat extra variatie en spankracht opleveren.

Luc Ghyselen (70)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Aspedenn / Hollved Hirisus 2. Terre De Brume 3. Le Déluge 4. Fureur Celtique 5. Morfondu 6. Dernière Rencontre 7. L’ombre Du Chaos 8. Gorsedd 9. D’an Usved 10. Armorika 11. L’enfer Froid 12. L’antre Noir

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *