Shadowkeep: Shadowkeep

Het Britse Shadowkeep ontstond in 1999 en zorgde eerder voor een ep en drie full-albums. Het gezelschap is ook met een nummer te vinden op het album ‘Rebellion, A Tribute To Queensrÿche’, namelijk hun versie van Queensrÿche’s ‘Queen Of The Reich’. Meteen weet je ook waar dit gezelschap de mosterd haalt en dat je het vijftal in het vakje met progressive power metal mag onderbrengen. Sinds ‘The Hourglass Effect’ is het eindelijk wel heel stil rond het kwintet en daar zitten vooral strubbelingen in de line-up voor een groot stuk tussen. Sinds 2016 koos het toch stilletjes aan vaste kwartet van gitaristen Chris Allen en Nicki Robson, bassist Stony Grantham en drummer Omar Hayes om verder te gaan met vocalist James Rivera die je waarschijnlijk wel kent van Helstar. Het zorgt er in ieder geval voor dat album nummer vier in de winkelrekken komt. Het titelloze album telt elf nummers en opent heel rustig en kalm met het instrumentale ‘Atlantis’ waarin kabbelend water te horen is naast rustgevend gitaarklanken. Pas vanaf ‘Guardian Of The Sea’ laat Shadowkeep zijn ware gelaat zien: een stevig en krachtig rockend nummer met mooie basis van stevige drums en pulserende basslijnen, krachtige riffs, mooi gitaarwerk met een melodieuze solo, en krachtige vocalen die nu en dan hoog uithalen. ‘Flight Across The Sand’ gaat op dit elan verder, maar voegt daar een pak extra tempo en ritmewisselingen aan toe. ‘Horse Of War’ moet daar niet veel voor onder doen, integendeel: het niveau blijft knap, de vocalen zijn krachtig en helder, het gitaarwerk is subliem te noemen en bass en drums zetten mooi de basislijnen uit. Het is rust geblazen met het kalme ‘Little Lion’ waar de stem van James spijtig wat door de mand valt, wegens de hoge tonen die moeten gehaald worden. Dit wordt meteen recht gezet in het stomende ‘Angels And Omens’ dat krachtig en op een stevig tempo uit de speakers knalt en opnieuw tal van ritme en tempowisselingen telt. ‘Isolation’ gaat op de ingeslagen weg verder: opnieuw een knap opgebouwd nummer met tal van tempo en ritmewisselingen die er stevig tegenaan gaat. Voor ‘Never Forgotten’ kiezen de heren voor een andere aanpak. Opnieuw staat de stem van James centraal in deze rustige track (en dit keer werkt de aanpak wel) die ook opnieuw schitterend gitaarwerk mee krijgt. Tempo en kracht keren terug tijdens ‘The Sword Of Damocles’, een instrumental met subliem, vingervlug gitaarwerk als grootste troef. Met ‘Immortal Drifter’ gaan ze verder op dit elan maar voegen daar terug krachtige vocalen aan toe. Afsluiten doen de heren met het langste nummer van dit album: ‘Minotaur’ dat snedig uit de starblokken schiet, maar ook een heel rustiger en kalmer tempo laat horen, om dan weer aan kracht en snelheid te winnen. De perfecte afsluiter om alle ingrediënten van de sound van Shadowkeep nog eens samen te vatten. Meteen een album dat liefhebbers van progressive power metal blindelings aan hun collectie kunnen toevoegen en dan vooral fans van Queensrÿche moeten dit in huis halen.

Luc Ghyselen (82)

Pure Steel Records PSRCD 157

Tracklist: 1. Atlantis 2. Guardian Of The Sea 3. Flight Across The Sand 4. Horse Of War 5. Little Lion 6. Angels And Omens 7. Isolation 8. Never Forgotten 9. The Sword Of Damocles 10. Immortal Drifter 11. Minotaur

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *