Long Distance Calling: Boundless

Instrumentale progressieve rock. Het woord instrumentale is in de voorgaande zin belangrijk wanneer je deze ‘Boundless’ van Long Distance Calling voor het eerst hoort. ‘Boundless’ is namelijk de zesde telg van de Duitse band en luidt een terugkeer in naar de roots zonder zanger. Volgens bassist Jan Hoffmann was dit een evidente keuze: “Wanneer wij muziek schrijven, gebeurt dit altijd samen in een kamer met de vier bandleden. Daarom klinkt onze muziek altijd zoals ons, de kern blijft dezelfde.” ‘Boundless’ stelt als puur instrumentaal album zeker niet teleur. De in totaal acht nummers op het album nemen de luisteraar mee doorheen een diverse tocht met heavy riffs en progressieve intermezzo’s. Wat opvalt op deze plaat is dat hoe divers de muzikale stijl tussen de nummers soms ook is, elk nummer zo precies is gecomponeerd en tot een geheel is gebracht. ‘Out There’ opent het album met een beukende tijdloze riff om in het midden ruimte te laten voor een rustige adempauze om dan op te bouwen voor een beukend slot. Dit nummer is een meer dan verdiende opener van ‘Boundless’. ‘In The Clouds’ gooit de zaken over een andere boeg en opent met synths en een haast trip-hop achtige feel. Ook de kracht van de riffs komt terug in dit nummer, maar door de vele gitaareffecten is dit een van de meer progressieve nummers op het album en tegelijk een van de hoogvliegers. ‘Like A River’ is ook een uitzondering en straalt een pure proggy western-vibe uit zonder dat er scheurende gitaren of beukende drums aan te pas komen. ‘On The Verge’ is dan weer een staaltje van hoe goed Long Distance Calling alle uiteenlopende elementen weet samen te brengen: piano, synths, atmosferische elementen, beukende riffs, gitaarmelodieën die als een klaagzang in je oor blijft hangen, … Alweer een topper. ‘Skydivers’ sluit de plaat krachtig af en sluit geen compromissen door zijn beukende sound van begin tot einde. Deze ‘Boundless’ is een must-have voor fans het instrumentale genre, maar ik kan dit album alleen maar aanprijzen voor elke muziekliefhebber die houdt van slimme, goed geschreven tracks. Het is niet gemakkelijk voor instrumentale muziek om de aandacht van de luisteraar te behouden, maar Long Distance Calling heeft hier een kunst van gemaakt.

Nathan Mussche (85)

InsideOut Music

Tracklist: 1. Out There 2. Ascending 3. In The Clouds 4. Like A River 5. The Far Side 6. On The Verge 7. Weightless 8. Skydivers

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *