Black Label Society: Grimmest Hits

Black Label Society is natuurlijk de band rond vocalist en gitarist Zakk Wylde die staat voor een mix van hard rock en heavy metal. Allemaal heel traditioneel, met een stevige voet verankerd in de hard rock en heavy metal van de jaren zeventig en begin tachtig van de vorige eeuw. De nummers klinken krachtig en stevig en vanaf de gedreven en best wel energieke opener ‘Trampled Down Below’ zet Black Label Society dus de verwachte toon en sound neer. Zoals je ook van het gezelschap kan en mag verwachten draait het geheel rond Zakk Wylde die hier opnieuw een goede vocale prestatie neerzet (die me bij momenten wat aan Ozzy Osbourne doet denken). Maar het is vooral het gitaarspel van de man die, in elk nummer opnieuw, met de meeste gaat lopen: net alsof de ene riff wordt afgewisseld met de ene gitaarsolo om over te gaan naar een volgende riff en een volgende gitaarsolo, en zo verder. Niet elk nummer wordt even krachtig, gedreven of energiek door de speakers gejaagd. Nee, Zakk bewijst dat er op tijd en stond ook ruimte kan en mag gemaakt worden voor nummers die we eerder als ballades bestempelen. ‘The Only Words’ en ‘The Day That Heaven Had Gone Away’ zijn daarvan misschien de beste voorbeelden, maar ook een nummer als ‘A Love Unreal’ mag je eigenlijk in die categorie onder brengen. Kortom, zonder verrassend of spectaculair uit de hoek te komen heeft Black Label Society opnieuw een goed album, het tiende ondertussen, in het genre afgewerkt. Wie houdt van een massa aan gitaarsolo’s mag dit blindelings aan zijn / haar collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (75)

Spinefarm Records

Tracklist: 1. Tramped Down Below 2. Seasons Of Falter 3. The Betrayal 4. All That Once Shined 5. The Only Words 6. Room Of Nightmares 7. A Love Unreal 8. Disbelief 9. The Day That Heaven Had Gone Away 10. Illusions Of Peace 11. Bury Your Sorrow 12. Nothing Left to Say

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *