Civil War – De Kreun, Kortrijk.

Civil War, supports: Athanasia, Nightmare – 30/04/2017 – De Kreun, Kortrijk.

Heel wat metalheads hadden de voorbije weken last van keuzestress want uitgerekend vandaag had men de kans om deze fijne affiche te gaan bewonderen en in het nabije Roeselare gitaarheld Uli John Roth aan het werk te zien. Met een half uurtje vertraging mocht Athanasia de spits afbijten, dit powertrio uit Los Angeles bracht een mix van classic arena / black / thrash metal waarbij de vibe op het podium goed zat en de nummers strak afgeleverd werden maar ik had de indruk desondanks deze puike prestatie dat er toch wat moeite was om de aanwezigen op de hand te krijgen en volledig te overtuigen. Laat het dan net dat zijn waar het Franse Nightmare zeker en vast geen probleem mee had want de uiterst sympathieke frontvrouw Maggy Luyten kreeg meteen iedereen aan het klappen en met opmerkingen zoals “I think they were louder in the Netherlands yesterday” werd de uitdaging dan ook direct aanvaard en was de toon gezet. Haar ruwe/grauwe stem snijd dan ook door merg en been en plaats daar een stuwende drum en opzwepende gitaarpartijen bij ondersteund door een stevig dragende basgitaar en je hebt Nightmare op zijn best. De nummers “Ikarus” en “Dead sun” waren mijn persoonlijke favorieten.

Athanasia / Nightmare / Civil War

athanasia-0019
athanasia-0033
athanasia-0041
athanasia-0052
athanasia-0069
athanasia-0072
nightmare-0129
nightmare-0185
nightmare-0198
nightmare-0208
nightmare-0230
nightmare-0234
nightmare-0256
civil war-0296
civil war-0300
civil war-0304
civil war-0329
civil war-0401
civil war-0404
civil war-0424
civil war-0438
civil war-0453

Tijd voor headliner Civil War uit Zweden afkomstig en ontsproten in 2012 toen vier (stichtende) leden van Sabaton er de brui aan gaven en het tijd vonden voor iets nieuws. Compleet andere stijl kunnen we het ook niet noemen want het Sabaton gehalte zit er toch duidelijk in verweven. Voor het eerst kregen we de nieuwe zanger Kelly Sundown Carpenter (gekend van Beyond Twilight, Darkology, Firewind (tour 2013), Adagio) aan het werk te zien, zijn vierde optreden met de band maar dat was er zeker en vast niet aan te zien! Hij heeft wel niet het hoge, fijne stem timbre als voorganger Nils Patrik Johansson maar zet de nummers zoals ‘Bay Of Pigs’, ‘Rome Is Falling’ en ‘I Will Rule The Universe’ feilloos neer. Dat er in 2015 van zeven leden naar vijf werd overgeschakeld liet hier live ook geen sporen na, alle nummers klonken vol en strak en werden trouwens door de imposante drummer Daniel Mullback stevig dicht geklopt.

Ik besluit dat ik drie topshows heb gezien met een geweldige sound en mooie performance van iedere band, meer kan een mens op een zondagavond niet wensen.

Met dank aan Filip Nollet (Alcatraz).

Tekst: David Vandewalle, Foto’s: Bianca Lootens.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *