Delain: Moonbathers

In mijn review van de laatste ep, ‘Lunar Prelude’,van Delain had ik al lovende kritieken gegeven en neergepend dat het Nederlandse Delain stilaan bij de grootheden van de Female Metal mocht gerekend worden. Welnu, met ‘Moonbathers’, inmiddels al hun vijfde full cd, heeft deze band dit definitief bevestigd en heeft zeker zijn plaats veroverd naast bands als Epica, Nightwish, Leaves’ Eyes en Within Temptation. De superstem van Charlotte Wessels klinkt alsmaar beter en houd meer dan goed stand tussen de toch wat zwaardere sound dan wat we van Delain gewoon zijn. Jazeker: ‘Moonbathers’ is het meest heavy album dat de band al heeft uitgebracht en voor mij tevens hun beste werk. Dat is al onmiddellijk te horen op het eerst nummer: ‘Hands Of Gold’, waar zelfs gastzangeres Alissa White-Gluz (Arch Enemy) enkele grunts door de boxen doet gieren. Het tweede nummer ‘The Glory And The Punch’ gaat op ditzelfde, stevige elan door. ‘Suckerpunch’ is inmiddels al bekend (stond op de ep) en is meer symfonisch van aard en klinkt als een meezinger in de oren, iets wat ook van ‘Scandal’ kan gezegd worden. Met ‘Chrysalis – The Last Breath’ bewijst de band en zeker ook Charlotte dat ze in de meer ingetogen nummers hun supertalenten kunnen etaleren: dit nummer kan zeker wedijveren met de beste ballades van Within Tempation. Op ‘Dance Macabre’ zijn de geweldige zangkwaliteiten van de zangeres een lust voor het oor. Laat dit nummer dan nog eens prima in elkaar steken met stevige riffs, mooie ritmewisselingen en je hebt één van de betere nummers van deze schijf. Delain combineert met ‘Moonbathers’ hun vroegere, bij momenten wat “poppy” sound met steviger gitaar– en beukwerk en dit resulteert in een prima sound en maakt van ‘Moonbathers’ een album die elke Female Metalfan zeker in zijn collectie moet hebben.

Bart Verlinde (85)

Napalm Records NPR 679

Tracklist: 1. Hands Of Gold 2. The Glory And The Scum 3. Suckerpunch 4. The Hurricane 5. Chrysalis – The Last Breath 6. Fire With Fire 7. Pendulum 8. Danse Macabre 9. Scandal 10. Turn the Lights Out 11. The Monarch

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *