Narnia: Narnia

Het Zweedse Narnia is een Christelijk geïnspireerde necoclassical progressive power metal band die in 1996 werd opgericht door gitarist Carl Johan Grimmark en vocalist Christian Liljegren. Beide heren waren eerder actief in andere bands maar vonden elkaar in dit muziekgenre. De naam Narnia komt inderdaad van de gelijknamige fantasy boekenreeks van auteur C.S. Lewis. In 1997 werd ‘The Awakening’, het debuutalbum, uitgebracht in Japan, dat pas in 1998 op de Europese markt kwam via Nuclear Blast. Tal van concerten en shows volgden maar het was pas met de opvolger, ‘Live The King’, dat het grote publiek de band leerde kennen. Ze konden op tournee als support van Ronnie James Dio en tot in 2007 volgden er nog vijf albums. Daarna verliet Christian de band en werd hij vervangen door German Pascual. Er volgde een nieuw album maar in 2010 werd de band stil gezet. In 2013 werden de eerste stappen gezet tussen Carl en Christian om de band terug op te starten en in januari 2014 was het zover: voor de vijftiende verjaardag van het album waarmee ze de doorbraak forceerden, ‘Live The King’, werden een aantal concerten gepland. Alles viel terug in de juiste plooi en het tweetal begon daarna te werken aan nieuw materiaal. Dat nieuwe materiaal is nu dus klaar en werd samengebundeld op dit titelloos album. Negen tracks werden aan dit schijfje toevertrouwd en laten je een band – naast Carl Johan Grimmark (gitaar, keyboards, background vocals) en Christian Liljegren (vocals) hoor je hier ook Andreas Johansson (drums), Martin Härenstam (keyboards) en Andreas Passmark (bass) – horen die neoklassieke, lichtjes progressieve, power metal brengt. Het grootste verschil met andere bands in het genre – ik denk hierbij vooral aan Sonata Arctica, Stratovarius, Freedom Call en zelfs Iron Mask – is het feit dat Narnia Christelijk geïnspireerde teksten gebruikt. En dat zal misschien wel een aantal liefhebbers afschrikken. Al zou dit een spijtige zaak zijn,want muzikaal is dit toch heel sterk: mooi opgebouwde tracks, stevige maar inventieve drumpatronen, stuwende bass, schitterend en inventief gitaarwerk dat in samenwerking met mooi toetsenwerk voor een volle soms lichtjes bombastische sound zorgt. Maar ook de cleane vocalen zelf zijn krachtig en sterk, zodat er eigenlijk niets is wat je kan tegenhouden. Voeg daar aan toe dat de nummers gemakkelijk in je hoofd blijven rondtollen en je hebt alles om te genieten van een geslaagd album. Met dit titelloos album viert Narnia een geslaagde come-back.

Luc Ghyselen (85)

Narnia Songs

Tracklist: 1. Reaching For The Top 2. I Still Believe 3. On The Highest Mountain 4. Thank You 5. One Way To The Promised Land 6. Messengers 7. Who Do You Follow? 8. Moving On 9. Set The World On Fire

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *