Mortillery: Shapeshifter

Met ‘Shapeshifter’ is het Canadese thrash metal vijftal toe aan zijn derde full-album. De band ging in 2008 van start, maar nog voor de allereerste titelloze ep op de markt werd gebracht waren er wijzigingen in de line-up. Daarna volgden twee full-albums – Murder Death Kill’ (2012) en ‘Origin Of Extinction’ – die door pers en publiek goed werden ontvangen. En nu klopt het vijftal terug op deur met dit negen tracks tellend nieuw album. Net als bij genre en labelgenoten Nervosa zorgt Mortillery voor furieuze op speed geënte thrash metal en net zoals bij Nervosa is het een dame die de vocalen uitstoot. En, eerlijk is eerlijk, Cara McCutchen beheerst het volledige scala thrash metal vocalen die gaan van furieuze en agressief klinkende vocalen tot hoge uithalen. En dat ook de vier overige leden van de huidige line-up – Alex Gutierrez (gitaar), Miranda Wolfe (bass), Kevin Gaudet (drums) en Kent Quinlan (gitaar) – hun instrument tot in de puntjes beheersen, verkrijg je hier pretentieloze, brutale en agressief klinkende thrash metal. Die wordt vol overgave over je heen gesmeten met een energie van jonge honden die pas komen kijken. Dat het vijftal niets aan het genre toevoegt zal de fans worst wezen, want dit is thrash die klinkt zoals thrash hoort te klinken zonder franjes. Negen nummers lang beukt het vijftal op je in, terwijl de enige momenten van rust en/of kalmte (als je daar al van kan spreken) te vinden zijn tijdens de melodieuze gitaarsolo’s. Met deze ‘Shapeshifter’ zet Mortillery een stap vooruit, zonder dat ze iets echt nieuws aan het genre toevoegen, en het is meteen een album geworden dat een mooi plaatsje verdient in een collectie thrash metal.

Luc Ghyselen (78)

Napalm Records NPR 656

Tracklist: 1. Radiation Sickness 2. Age Of Stone 3. Bullet 4. Mantis 5. Black Friday 6. Wendigo 7. At The Gate 8. Torture 9. Shapeshifter

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *