Blizaro: Cornucopia Della Morte

Blizaro is een trio rond vocalist/gitarist/toetsenist/componist John Gallo dat een eigenzinnige mix brengt van doom metal met horror en psychedelische progressieve rock. Een viertal demo’s, twee split-albums en en uitstekend ontvangen debuutalbum, ‘City Of The Living Nightmare’ (2010) gingen deze ‘Cornucopia Della Morte’ vooraf. De ritmesectie bestaande uit Mark Rapone (bass) en Mike Waske (drums) zorgen voor het rotsvaste fundament waarop John zijn idee├źn kan botvieren. Het album opent met het uit vier delen opgebouwde ‘Nemesis’ waarvan het derde deel, ‘Interludio’, een kort instrumentaal tussenstuk is geworden waar psychedelica duidelijk het als grootste inspiratiebron naar voor komt. De overige drie delen zijn, net als de overige tracks op dit album, duidelijk maar gericht naar de liefhebber van doom (metal). In het lang uitgesponnen instrumentale Giallo zijn het vooral de stevig pulserende basslijnen die de track gestalte geven, terwijl gitaar en keyboards voor heel wat psychedelische inbreng zorgen die een progressief randje meekregen. Met ‘Frozen Awakening’ wordt doom weer volledig in ere hersteld dankzij de hypnotiserende riffs. Paul Chain Violet Theatre’s ‘Voyage To Hell’ wordt ook ander handen genomen en laat je een schreeuwerige stem horen, terwijl psychedelica, doom en accenten uit de progressieve rock de basis vormen in het instrumentale ‘The Staircase’. Afsluiten doet het drietal met ‘Stygian Gate’ waar onheilspellende doodsklokken en naargeestige riffs je nog eens duidelijk stellen dat vooral doom de echte basis is voor de muziek van dit trio. Persoonlijk vind ik niet alles even geslaagd, ook al door de lange instrumentale stukken waar je zit te wachten tot er iets spectaculairs gebeurt. Fans van o.a. Black Sabbath, Pentagram of Candlemass moeten deze ‘Cornucopia Della Morte’ beslist een kans geven.

Luc Ghyselen (72)

I Voidhanger Records IVR 056

Tracklist: 1. Nemesis pt. 1 – Daughter Of The Scarab 2. Nemesis pt. 2 – Citadel Of The Lunatic 3. Nemesis pt. 3 – Interludio 4. Nemesis pt. 4 – Altered State 5. Giallo 6. Frozen Awakening 7. Voyage To Hell 8. The Staircase 9. Stygian Gate

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *